Szkoła Podstawowa

SOSW Oświęcim
A A A

Program "Zdrowo jem, więcej wiem" - Zima

Program "Zdrowo jem, więcej wiem" - Zima
Forum zdrowia dla rodziców.
PRODUKTY NAJBARDZIEJ POLECANE ORAZ NIEPOŻĄDANE W DIECIE DZIECKA
 
Nie jest prawdą, iż dzieci mogą jeść właściwie wszystko tylko z umiarem. Dotyczy to właściwie nie tylko dzieci, ale również dorosłych. Warto uświadomić sobie, że istnieją produkty, które nie dostarczają żadnych wartości odżywczych, a zawierają substancje toksyczne i szkodliwe dla zdrowia. Tych powinniśmy unikać, zastępując innymi, które mają pozytywny wpływ na zdrowie: zwiększają odporność  i zapewniają lepsze samopoczucie.
 
 
CO ZATEM SŁUŻY ZDROWIU?
 
Do składników pożywienia odgrywających szczególnie ważną rolę w diecie dziecka należą:
 
Białka, zarówno roślinne jak i zwierzęce, węglowodany i błonnik, tłuszcze roślinne (dostarczające nienasyconych kwasów tłuszczowych) i zwierzęce.
Witaminy: B1, B2, B6, A, D, E oraz C, kwas foliowy.
Makro i mikroelementy, głównie zaś wapń, magnez, żelazo cynk.
Na układ odpornościowy dziecka pozytywnie wpływają również bakterie kwasu mlekowego Substancje biologicznie czynne (fitochemiczne) występujące w produ­ktach roślinnych.
Siła działania wyżej wymienionych substancji jest największa, gdy są one dostarczane w pełnowartościowej diecie, bogatej w konieczne i wartościowe substancje.
W zdrowej diecie powinny przeważać produkty naturalne, nieprzetworzone, tzn. warzywa, owoce, nierafinowane kasze, brązowy ryż, razowe pieczywo.
Obok węglowodanów złożonych (w tym poprawiającego perystaltykę jelit błonnika) i białka dostarczają one witamin z grupy B, pierwiastków mineralnych: wapnia, magnezu,  żelaza.
 
Warzywa i owoce
Powinniśmy zapewnić dziecku możliwie jak największą ilość warzyw. Warto, aby były one serwowane do każdego posiłku. Właśnie warzywa i owoce są najlepszym źródłem witaminy C. Wielkie jej bogactwo występuje w owocach dzikiej róży, czarnej porzeczce (może być mrożona), owocach kiwi, papryce, owocach cytrusowych np. cytrynie, grapefruicie, natce zielonej pietruszki. Ta ostatnia, podobnie jak inne warzywa i owoce o kolorze zielonym dostarcza kwasu foliowego, który stymuluje syntezę przeciwciał, stąd jego szczególna rola we wzmacnianiu funkcji układu odpornościowego. Bardzo cenne i niezastąpione w jesiennym i zimowym jadłospisie powinny być warzywa kwaszone, nie tylko kapusta, ale również buraki, selery. Dostarczają one witaminy C, jak również witamin z grupy B, zapewniają tez korzystny skład bakterii w przewodzie pokarmowym.

Nasiona roślin strączkowych
Są bardzo dobrym źródłem białka roślinnego. Aby było ono w jak największym stopniu wykorzystywane przez organizm - groch, fasolę, soczewicę, powinno się jadać w połączeniu z kaszami, ryżem, kukurydzą. Warzywa strączkowe dostarczają też: wapnia fosforu, żelaza, witamin z grupy B, wit. C.
 
Ryby
To doskonałe źródło kwasów omega- 3, bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka oraz witamin A i D. Obecność kwasów tłuszczowych wielonienasyconych bardzo służy zdrowiu, w szczególności zaś EPA i DHA wspomagają pracę mózgu. Zalecane jest, aby w diecie dziecka ryby występowały przynajmniej 2-3 razy w tygodniu.
 
Cennym uzupełnieniem diety, z uwagi na bardzo dużą zawartość składników mineralnych i witamin powinny być zjadane codziennie: pestki dyni, słonecznika, migdały, orzechy. Mogą one zastąpić niepożądane ze względów zdrowotnych słodycze.
 
Kefir, jogurt, fermentowane napoje mleczne
W diecie dziecka stanowią one cenne źródło białka oraz wapnia, witaminy B2. Dostarczają one bardzo cennych i wskazanych w codziennej diecie probiotyków. Szczególna ich rola polega na wywieraniu korzystnego wpływu na organizm poprzez przywrócenie i zachowanie właściwej mikroflory jelitowej. Chronią przed przeziębieniami, pomagają zwalczać wiele chorób. Stanowią cenną alternatywę wobec mleka.
 
Woda (najlepiej mineralna, niegazowana, niesłodzona)
Woda jest najbardziej niezbędnym i niezastąpionym składnikiem diety. Nie zawiera kalorii, a młody organizm przyswaja ją najlepiej ze wszystkich napojów Dzieci powinny pić przynajmniej około 1 l wody. Najlepsza woda to średniozmineralizowana właściwego zawartością wapnia powyżej 150mg właściwego magnezu 50mg właściwego litrze.
 
Obok właściwego sposobu odżywiania dla zachowania zdrowia konieczna jest codzienna aktywność fizyczna. Warto wygospodarować przynajmniej pół godziny dziennie na spacer czy jogging na świeżym powietrzu.
 
 
 
PROPRODUKTY, KTÓRYCH LEPIEJ UNIKAĆ, ALBO PRZYNAJMNIEJ OGRANICZYĆ
 
 
Słodycze
Szczególnie kolorowe żelki, ale również batoniki, ciasteczka, słodkie przekąski. Jak można się spodziewać, zawierają one całą gamę sztucznych substancji: barwników, aromatów, ulepszaczy, poprawiaczy smaku, środków konserwujących, zwiększających także przetworzony tłuszcz, przed którym ostrzegają lekarze i dietetycy. Duże ilości rafinowanego cukru powodują „ucieczkę” witamin oraz składników mineralnych z organizmu. Słodycze nie mogą w żadnym wypadku zastępować pełnowartościowego posiłku, jakim powinno być w szkole drugie śniadanie.
 
 
Wszelkiego rodzaju fast-fordy
Szkodliwość fast-foodów wynika po pierwsze z ich składu: dużej ilości nasyconych tłuszczów, niskiej, jakości węglowodanów, dużej zawartości chlorku sodu, przy braku błonnika i korzystnych tłuszczów a także olbrzymiej ilości kalorii. Fast-foody charakteryzują się tzw. dużą gęstością kaloryczną, czyli znaczną ilością kalorii w małej masie produktu. To one są odpowiedzialne za nadmierny przyrost wagi tych, którzy je polubili. Wartość odżywcza takiego posiłku jest bardzo niska.
Podczas długotrwałej obróbki termicznej np. ziemniaków w tłuszczach dochodzi do powstawania wielu toksycznych związków, tworzy się między innymi uznawany za rakotwórczy- akryloamid. Smażenie na tłuszczu ( nie tylko frytek) prowadzi do powstawania wolnych rodników, izomerów trans, które przyczyniają się w znacznej mierze do zachorowań na choroby układu krążenia, nowotwory, różnego rodzaju zapalenia.
Fast foody kuszą smakiem, ale należy pamiętać, że to zasługa przede wszystkim aromatów i innych sztucznych substancji dodawanych do tych produktów.
 
Chipsy
Chipsy zawierają dużo (ok. 30-40%) tłuszczu i z tego względu są bardzo kaloryczne. Podobnie jak w przypadku frytek czy innych fast- foodów, tłuszcz w chipsach, to tłuszcz szkodliwy dla zdrowia. W czasie przemysłowego smażenia jest on bardzo długo ogrzewany w temperaturze około 200C. Chipsy, podobnie jak frytki są źródłem niebezpiecznych dla akryloamidów oraz izomerów trans. Zdarza się, że jedna zwykła paczka chipsów zawiera 500 razy więcej akryloamidów, niż dopuszczalna dawka ustalona przez WHO.
 
Kolorowe napoje gazowane
Jedna puszka napoju typu cola zawiera 10 łyżeczek cukru, 30-55mg kofeiny, 150 kcal, a ponadto sztuczne barwniki i związki siarki i fosforu. Zamiana dodatku naturalnego cukru na cukry sztuczne np. aspartam (w przypadku produktów light) nie jest dobrym wyjściem, gdyż wszystkie sztuczne środki zastępujące cukier nie służą zdrowiu.
Wszelkiego rodzaju napoje słodzone i wody smakowe (np. truskawkowa, malinowa) dostarczają przede wszystkim niepotrzebnego cukru ( wraz ze zbędnymi kaloriami) oraz sztucznych substancji smakowych, zapachowych i barwiących.
 
Wędliny, wędzonki
Zawierają one duże ilości azotanów i azotynów stosowanych, jako podstawowe konserwanty w przypadku wędlin. Wg opinii WHO azotyny i azotany mogą zwiększać ryzyko chorób nowotworowych.
 
Gotowe dania mrożone, typu instant, produkty konserwowane
Przy wyborze produktów spożywczych dla dzieci powinniśmy kierować się zasadą, ze im bardziej przetworzony produkt, tym mniejsza jego wartość biologiczna, a tym samym zdrowotna. Znaczna zawartość soli i innych substancji konserwujących prowadzi do przewlekłego zatrucia organizmu, wymieniana jest również, jako czynnik rakotwórczy.
 
Twarożki homogenizowane, słodkie jogurty i desery mleczne o długim terminie ważności.
Słodkie jogurty czy desery mleczne nie powinny być jadane za często z uwagi na wysoką zawartość cukru.
Poza tym długi termin ważności sugeruje konieczną zawartość substancji konserwujących, zabezpieczających przed zepsuciem.

Dania smażone, zawierające duże ilości tłuszczu.
Charakteryzują się duża kalorycznością i zawartością izomerów trans.
 
Biała mąka, białe bułki i chleb, biały ryż.
Te produkty większość z nas jada codziennie. Nawet, jeśli sami wybieramy razowe pieczywo, to często wydaje się nam, że dla dzieci bardziej odpowiednie będą białe bułeczki i kasza manna niż na przykład grahamki i kasza gryczana. Coraz częstszym problemem wśród dzieci są zaparcia, a główna ich przyczyna to niska zawartość błonnika w codziennej diecie. Sprzyja temu jedzenie jasnego pieczywa, mała ilość warzyw i owoców. Białe pieczywo to przede wszystkim skrobia i cukier, pozbawione jest natomiast jakichkolwiek składników mineralnych czy witamin, głównie zaś z grupy B. Aby bułeczki były jeszcze bardziej białe i pachnące, dodaje się do nich tzw. polepszaczy.
 
 
Więcej informacji na stronie www.aktywniepozdrowie.pl
 

Szkoła Podstawowa

Gimnazjum

Branżowa Szkoła I Stopnia

Szkoła Przysposabiająca do Pracy

Internat